Luca Arbore

20.02.2025

Luca Arbore sau Arbure (cu alfabetul chirilic vechi: Лꙋка Арбꙋрє, n. ? – d. 25 aprilie 1523, Hârlău, Moldova) a fost un boier, diplomat și om de stat moldovean, de mai multe ori comandant al armatei țării și membru familiei Arbore. A ieșit în evidență pentru prima dată în 1486, în timpul domniei lui Ștefan al III-lea, principe al Moldovei, cu care este posibil să fi fost rudă. A devenit portarul (sau castelanul) de lungă durată al Sucevei, îmbinând apărarea militară și funcțiile administrative cu o carieră diplomatică. Astfel, Arbore a organizat apărarea Sucevei în timpul invaziei poloneze din 1497, după care a fost confirmat ca unul dintre cei mai importanți curteni ai Moldovei.

În calitate de comandant militar, Arbore a participat la ocuparea de către moldoveni a Pocuției în 1502. El este identificat provizoriu ca fiind "Luca Valahul", care l-a servit pe Ștefan în misiuni diplomatice cruciale în Polonia și în Marele Ducat al Moscovei. De asemenea, un mare proprietar de pământ și patron al artelor, Arbore a comandat pictarea Bisericii Arbore. Clădirea este una dintre cele opt biserici moldovenești aflate pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Portarul Arbore a fost identificat, probabil în mod eronat, ca fiind un pretendent la tronul Moldovei în 1505. El l-a slujit în continuare pe fiul lui Ștefan, Bogdan al III-lea, care a avut nevoie de serviciile sale în special în timpul confruntărilor de la granița dintre Moldova și Polonia din acel an. Și-a menținut poziția în ciuda înfrângerii suferite și, posibil în calitate de hatman, a continuat să servească ca tutore al fiului orfan al lui Bogdan, Ștefan al IV-lea "Ștefăniță". În această calitate, el a aliniat țara cu Polonia și a purtat un război împotriva Hanatului Crimeii (un reprezentant al Imperiului Otoman), obținând o victorie majoră la Ștefănești în august 1518.

În 1523, principele i-a acuzat pe boierii din neamul Arbore de insubordonare și i-a executat pe cei mai mulți dintre ei. Deși acuzația inițială era probabil falsă, execuția în sine a declanșat o adevărată revoltă a boierilor. Neamul Arbore s-a destrămat în mare parte în 1523, dar a supraviețuit în principal prin descendenți de sex feminin; numele a fost în cele din urmă refolosit de persoane care erau înrudite cu familia originală, inclusiv, la sfârșitul secolului al XIX-lea, de către savantul și politicianul Zamfir Arbore. Până atunci, portarul fusese recuperat ca figură simbolică și în literatura unor autori precum Bogdan Petriceicu Hasdeu, Mihai Eminescu și Barbu Ștefănescu Delavrancea.


Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți